Navigatie
Frank Boeken & Strips & Varia
Categorieen
Categorie: Fiona McIntosch

Myrrens geschenk (1037)

Fiona McIntosch

Wanneer een jonge vrouw als heks terecht wordt gesteld, toont de veertienjarige Wyl Thirsk als enige medeleven en ontvangt van deze Myrren een 'geschenk'. Wanneer jaren later de nieuwe koning, de wrede Celimus, de populaire Wyl wil laten doden, blijkt de waarde van dit geschenk. Bij zijn dood krijgt hij een tweede leven in het lichaam van zijn moordenaar. Als Romen Koreldy probeert hij zich op Celimus te wreken en zijn grote liefde, de koningin van het buurland, voor zich te winnen. Spannend, gemakkelijk leesbaar eerste deel van een trilogie, waarvan fantasyliefhebbers zullen smullen. Kleine druk, volle bladspiegel en een kleine omslagillustratie.

6.00 

de koninklijke banneling (94)

Fiona McIntosch

Fiona McIntosh heeft al twee succesvolle trilogieen op haar naam staan en ook deze Kronieken van Valisar zullen hun weg naar liefhebbers van klassieke fantasy weten te vinden. Het verhaal begint met een koninkrijk dat op het punt staat om onder de voet te worden gelopen door een horde barbaren. Al snel wordt duidelijk dat de barbaren onder leiding van de sluwe Loethar onstuitbaar zijn, vooral ook omdat de andere landen van De Bond, waartoe het koninkrijk behoorde, het gevaar te laat hebben ingezien. Het grootste land van De Bond is Penraven, dat al generaties wordt geregeerd door afstammelingen van de legendarische koning Cormoron. Afstammelingen van Cormoron (het geslacht Valisar) zouden over magische krachten beschikken, maar dit toont zich niet in elke generatie. De huidige koning Brennus voorziet zijn nederlaag en neemt maatregelen om de troonopvolger, de jonge prins Leonel te laten ontkomen. McIntosh introduceert soepel talrijke, goed uitgewerkte personages. Zorgvuldig wordt uitgelegd wat voor redelijk bescheiden soort magie er in het spel is en hoe die uiteindelijk zou kunnen helpen Loethar te verslaan. McIntosh neemt de tijd voor haar intrige over koningen, barbaren, goden en magie. Dit eerste deel is al direct spannend, ook al is de oorlog verloren. Kleine druk.

6.00 

de razernij van een koning (95)

Fiona McIntosch

In het eerste delen 'De koninklijke banneling' en 'Het bloed van de tiran'* werd het koninkrijk Valisar verslagen door een horde barbaren onder leiding van de sluwe Loethar. Kroonprins Leonel wist te ontsnappen, net als een paar andere hoofdrolspelers zoals zijn (vermeend) zwakzinnige, geadopteerde broer Piven. Jaren later heeft Loethar zich na de bloederige machtsovername ontpopt als een populaire keizer, die bovendien een buitenechtelijk kind blijkt van de oorspronkelijke koning, dus de legitieme troonopvolger. Net als iedereen van het geslacht Valisar beschikt hij over grote magische krachten, wanneer hij een lichaamsdeel van een 'begiftigde' consumeert. In dit laatste deel keert ook de vermiste dochter, Evie, terug vanuit 'onze' wereld. Daarna wordt de spanning opgebouwd tot de strijd tussen Leonel, Piven, Loethar en Evie losbarst. McIntosh neemt de tijd voor haar goed opgebouwde intrige over koningen, barbaren, goden en magie, waar ze ook een scheutje realisme bij mengt. Kleine druk; voorin een kaartje; achterin een lijst van personen.

12.00 

het bloed van de tiran (96)

Fiona McIntosch

McIntosh heeft al twee succesvolle trilogieen geschreven en ook deze zal haar weg naar liefhebbers van klassieke fantasy weten te vinden. In het eerste deel werd het koninkrijk Valisar verslagen door een horde barbaren onder leiding van de sluwe Loethar. Kroonprins Leo wist te ontsnappen, net als een paar andere hoofdrolspelers zoals zijn (vermeend) zwakzinnige, geadopteerde broer Piven. Dit deel begint tien jaar later. Loethar heeft zich na de bloederige machtsovername ontpopt als een populaire keizer en het is de vraag of men de oude koningsdynastie terug wil. Toch wordt geprobeerd om Leo terug te krijgen op de troon. Men heeft echter geen rekening gehouden met Piven. Die blijkt toch een echte Valisar te zijn en beschikt net als iedereen van het geslacht over grote magische krachten. Hij kiest echter de kant van het duister en zal een tegenstander worden van zijn broer. Na een verrassende ontknoping zal in het derde deel de strijd waarschijnlijk losbarsten tussen Leo en Piven die beiden de troon terugwillen. McIntosh houdt de personages stevig in de hand; steeds zijn wie, wat en waar duidelijk. Ze neemt de tijd voor haar intrige en bouwt hiermee aan een spannend epos. Kleine druk.

9.00 

het verraad (303)

Fiona McIntosch

Tallinor is een middeleeuws aandoende wereld waarin magie verboden is. Mensen met magie worden door de wrede Goth verminkt en door middel van een kristal van hun gave ontdaan. Torkyn wordt ontdekt door de heelmeester van de koning. Onder zijn leiding groeien zijn kennis en vermogens. Als hij met behulp van magie de koningin weet te redden, ziet hij zich genoodzaakt te vertrekken. In de wijkplaats voor magische vrouwen komt hij zijn oude verloofde weer tegen. Zij wordt gezocht door Goth vanwege haar schoonheid. Hun liefde blijkt een bestemming te hebben; samen zullen zij het op moeten nemen tegen Orlac, een verbannen god. Hun vrienden blijken beschermers te zijn, opgegroeid met de taak het land te redden. Het verhaal leest vlot weg, de personages vullen elkaar goed aan. Gebeurtenissen volgen elkaar op zonder ellenlange (maar wel voldoende) achtergronden. Samen met het herkenbare taalgebruik en de overzichtelijke zinnen maakt dit het boek, ondanks 380 pagina's en een klein lettertype, ook voor de minder ervaren fantasylezer begrijpelijk. Het boek heeft een open einde; het verhaal wordt voortgezet in een volgend deel.

6.00 
 
Paginas: | 1 |