Navigatie
Frank Boeken & Strips & Varia
Categorieen
Categorie: E.L de Marigny

fata morgana (725)

E.L de Marigny

Fantasy van meesterklasse, speciaal geselecteerd voor SF-lezersVeel werk dat verschijnt als science fiction kan met evenveel recht fantasy worden genoemd. Anders dan de 'zuivere' SF, gaat de fantasy niet uit van de wereld zoals hij is of zou kunnen worden. De fantasy werkt met bovennatuurlijke zaken en wezens, draken, elfen en tovenaars, prinsessen en helden. Fantasy is er in alle soorten, van vriendelijke sprookjes tot barbaarse zwaardensagen vol noodlottige magie. Er is al veel fantasy in het Nederlands vertaald en de meeste lezers van science flction genieten van hun eigen soort fantasy.Beroemde voorbeelden van fantasy zijn geschreven door Jack Vance, zoals De stervende Aarde en Ogen van de Overwereld en talrijke korte verhalen zoals Morreion. Even vermaard is de onstuimige Zwaarden-reeks van Fritz Leiber over de Grijze Muizer en Fafhrd. Fantasy kennen we ook van Ursula Le Guin (de Aardzee-boeken), van Roger Zelazny (de Amber-romans), van Poul Anderson en Lam' Xiven, van H. Rider Haggard en Lord Dunsany, van Moorcock, Sturgeon en Carr, van Robert Heinlein (Het pad van roem) en natuurlijk van Tolkien. Het werd tijd voor een forse bloemlezing van zwaar kaliber waarin fantasyverhalen van uiteenlopend karakter bijeen zijn gebracht. In Fata morgana komt niet alleen de heroic fantasy of sword & sorcery aan bod, maar ook lichtere verhalen met romantisch avontuur en vrolijke toverij zijn opgenomen, terwijl het schelmenverhaal in fantasy-decor evenmin ontbreektSommige van de opgenomen schrijvers zijn iedere SF-lezer bekend, zoals Leiber en Vance (met respectievelijk een nieuw Grijze Muizer-verhaal en de nieuwste wandaden van Cugel de Slimme), Michael Moorcock en Tanith Lee, terwijl andere namen vooral in de fantasy-wereld een begrip zijn, zoals Clark Ashton Smith, Robert E. Howard, Lord Dunsany en Karl Edward Wagner.Dit twintigtal verhalen heeft de SF-redactie speciaal gekozen met het oog op de smaak van de SF-lezer die zijn vleugels wil uitslaan zonder al te ver van zijn bekende terrein te worden gevoerd.

5.00 

nirwana (107)

E.L de Marigny

Jaimy Martijn (editor, translator), Annemarie Kindt (translator), Edward DeGeorge (Goodreads Author), Poul Anderson, Larry Niven, David H. Keller, Clark Ashton Smith Compilatie van 12 verhalen van bekende en minder bekende SF-schrijvers.

5.00 

shangri-la (308)

E.L de Marigny

In deze bundel zijn zestien korte fantasy-verhalen uit de laatste halve eeuw opgenomen. Hieronder zijn vertellingen van onder meer Tanith Lee, Roger Zelazny en Archie Goodwin. De meeste spelen in een denkbeeldige, middeleeuws aandoende wereld, waarin magie een belangrijke rol speelt. Slechts enkele auteurs hebben onze wereld als plaats van handeling gekozen, maar ook in deze vertellingen, die bepaald niet de slechtste van de bloemlezing zijn, is het bovennatuurlijke overvloedig aanwezig. Tussen de verhalen door maakt Meulenhoff de lezer attent op fantasy-schrijvers van wie deze uitgeverij boeken heeft uitgeven. De bundel, een herdruk en waarschijnlijk ook uitgegeven om het lezen van fantasy-romans te bevorderen, is vooral bestemd voor de liefhebbers van genoemd genre. Aangezien de meeste verhalen boven het gemiddelde niveau uitstijgen, is enige leeservaring met dit type vertellingen gewenst. Normale druk

5.00 
 
Paginas: | 1 |