Navigatie
Frank Boeken & Strips & Varia
Categorieen
Categorie: Elisabeth Haydon

Rapsodie (485)

Elisabeth Haydon

De half-mens, half-Lirin Rapsodie is Naamgever. Door middel van muzikale magie kan ze mensen en voorwerpen veranderen door ze een andere naam te geven. Op de vlucht voor haar verleden als courtisane wordt ze gered door twee merkwaardige reisgenoten: Achmed, een huurmoordenaar en Grunthor, een reusachtige Bolg. Deze nemen haar mee op een reis langs de wortels van 'De Boom', naar het midden van de Aarde, waar een gigantisch monster op het punt staat te ontwaken. Door middel van een lied weet Rapsodie het monster voor eeuwig te laten slapen. Als ze na een lange, gevaarlijke tocht eindelijk weer boven de grond komen, blijkt dat er duizenden jaren zijn verstreken en dat oeroude, duistere krachten aan de macht zijn. En dan begint de strijd tegen het kwade pas echt. Een schitterend debuut van een nieuwe fantasy-auteur. Geschikt voor een breed publiek. Vrij kleine druk.

10.00 

profetie (39)

Elisabeth Haydon

Het plot van dit middelste deel van de trilogie sluit naadloos aan bij het eerste deel, 'Rapsodie'. Zoals gebruikelijk in de high-fantasy staat een voorspelling centraal. In tegenstelling tot het eerste deel wordt het geheel nu verhaald uit twee perspectieven: Rapsodie en haar geheimzinnige reisgenoot Ashe aan de ene kant, en de sluipmoordenaar Achmed en zijn kannibalistische vriend Grunthor aan de andere. Het plot wordt met vaart verhaald en is vol actie, al laat de auteur de hoofdrolspelers te vaak te gemakkelijk uit gevaarlijke situaties ontsnappen. De fantasievolle wereld wordt met details en overtuigend geschetst. Meer dan het vorige deel heeft dit boek een romantische inslag, hetgeen niet iedereen zal weten te waarderen. Het boek komt niet tot een bevredigend einde, niet in de laatste plaats omdat er nog een afsluitend deel volgt. Een onderhoudende epische fantasy met wat tekortkomingen, die de liefhebbers van bijvoorbeeld Maggie Furey en Raymond E. Feist zal bevallen. Normale druk.

14.00 

requiem voor de zon (409)

Elisabeth Haydon

Vervolg op de Rapsodie-trilogie. Het boek beschrijft het leven van Rapsodie drie jaar nadat ze vrede bracht in Navarra. Ze is getrouwd met Lord Ashe en in verwachting van hun eerste kind, als een nieuwe oorlog dreigt en Rapsodie's grootste vijand, de demon F'dor, terugkeert. Volgens de tekst op de achterflap een verhaal over roerige tijden en een hernieuwde strijd met de demon. Het boek doet er echter 300 pagina's over om op gang te komen. Pas na een uitgebreide beschrijving van hoe het met iedereen gaat, komt de spanning op en dat is jammer, want dan leest het boek als een trein. Het is een 'dun' boek in vergelijking met de trilogie; het verhaal is onderverdeeld in niet al te lange hoofdstukken. Toch is het door de vele standpuntwisselingen en de (soms zeer lange) samengestelde zinnen niet echt gemakkelijk te lezen. Los te lezen van de trilogie, maar je mist dan diverse verwijzingen en daardoor een diepere laag van het verhaal. Wel heeft het verhaal een gesloten einde; een vervolg blijft echter mogelijk. Kleine druk.

10.00 

symfonie (321)

Elisabeth Haydon

Na 'Rapsodie' (2000)* en 'Profetie' (2002)** volgt hier het - niet afzonderlijk leesbare - slotdeel van deze fantasytrilogie over de vrouwelijke Naamzinger Rapsodie, de telepathische huurmoordenaar Achmed en de kannibalistische reus Grunthor. Rapsodie en Achmed gaan op reis om de demonenkinderen van Rakshas te zoeken. Zij hopen met behulp van het bloed van deze kinderen de allesbedreigende demon F'dor te kunnen opsporen en verslaan. Grunthor blijft achter in de Bolglanden om de oorlog die zal volgen, voor te bereiden. In dit deel heeft Haydon alle verhaallijnen en verwikkelingen op een soepele manier tot een mooi afsluitend geheel verweven. De 'Rapsodie-trilogie' is ingewikkeld maar meeslepend, spannend en romantisch en origineel. Haydon heeft er overtuigend mee aangetoond dat ze een van de betere van de huidige generatie fantasyschrijvers is. Met het eerste deel van deze trilogie won ze een World Fantasy Award. De trilogie is hiermee afgesloten, maar gelukkig voor de fans: het verhaal gaat verder in het in 2003 verschenen 'Requiem for the sun', dat in 2004 zal worden vervolgd met 'Elegy for a Lost Star'. Kleine druk. www.elizabethhaydon.com.

10.00 
Paginas: | 1 |